top of page

15 sportfilms om te zien in Coronatijd.

Nu Europa in de greep zit van het coronavirus en onze economie en de sport tot stilstand komt,

stellen we u vijftien sportfilms voor om deze donkere dagen door te komen. De Rocky's en de Million Dollar Baby en Jerry Maguire films van deze wereld hebben we er uit gelaten daar we er van uit gaan dat deze al genoeg gekend zijn. Veel films maken ons bewust van de enorme impact van sport op onze maatschappij.

42


The Blind Side

De film vertelt het waargebeurde verhaal van Micheal Oher (Quinton Aaron), een getraumatiseerde, dakloze Afro-Amerikaanse puber die op straat leeft in Memphis. Op een avond wordt hij opgemerkt door Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock) en omdat hij geen slaapplaats heeft biedt Leigh Anne hem onderdak aan. Aangemoedigd door zijn nieuwe familie krijgt hij de kans echt iets van zijn leven te maken en zijn enorme talent voor American Football te benutten.


Icarus

Icarus is misschien wel één van de meest indrukwekkende sportdocumentaires.. De film gaat over documentairemaker Bryan Fogel die wil testen of hijzelf de dopingcontroles kan omzeilen voor de zwaarste wielrenwedstrijd voor amateurs.

Via via komt Fogel in contact met de Russische dokter en directeur van het dopinglaboratorium in Moskou Grigori Rodtsjenkov. Sympathiek als hij is, helpt hij hem graag bij het samenstellen van een dopingprogramma. Naar eigen zeggen weet hij namelijk feilloos hoe je alle opsporingsmethodes moet omzeilen.

Maar dan brengt eind 2014 de Duitse nieuwszender ARD de eerste onthulling over dopinggebruik bij Russische atleten en is Rodtsjenkov plotseling het middelpunt van de beschuldigingen. Vervolgens klapt Rodtsjenkov tegen Fogel uit de school en verzamelt hij met de documentairemaker genoeg materiaal dat bewijst dat vrijwel de hele Russische ploeg op de Spelen van Sotsji aan de dope zat.


Moneyball

Billy Beane (Brad Pitt) wil met zijn honkbalteam de Major League winnen. Het enige probleem: zijn budget is minuscuul vergeleken met andere teams. Beane komt met een origineel plan. Waar anderen strijden om spelers met een hoog slaggemiddelde of het aantal binnengeslagen punten, graaft hij dieper in de statistieken en combineert bijzondere spelers tot een winnend team.


The Hurricane

In een bar schieten twee mannen zonder aanleiding drie bezoekers dood en vluchten. Een foute agent die de Amerikaanse held Rubin 'Hurricane' Carter al haat sinds hij klein was, arresteert de bokser op verdenking van de moorden. The Hurricane is onschuldig, maar hij heeft geen schijn van kans in de rechtszaal: hij gaat levenslang de gevangenis in. Duizenden mensen eisen zijn vrijlating, maar niets helpt. Na jaren onschuldig achter de tralies en met alle hoop vervlogen, komt een jongen in actie voor zijn vrijlating.


42

Het verhaal volgt de innovatieve manager van een honkbalteam Branch Rickey. Als kaderlid van de Major League Baseball organisatie veroorzaakte hij een grote controverse bij die organisatie, door de Afro-Amerikaanse Jackie Robinson aan te stellen bij de Brooklyn Dodgers. Niet alleen was dit de eerste stap naar een legendarische carrière, maar ook werd Robinsons aanwezigheid in de prestigieuze MLB competitie als een doorbraak gezien in de honkbalwereld zelf. Het stond voor verdere professionalisering, in een competitie die voorheen grotendeels werd gedomineerd door blanken.


Formula 1: Drive to Survive

De docu Drive to Survive werd direct met succes ontvangen, ook door de mensen die niet zozeer een warme band hebben met rondscheurende wagens. De inside-look in de formule 1-wereld gaf een andere kijk op het spelletje, waar een stuk meer tactiek en techniek bij komt kijken dan bij achteruit inparkeren.

Je volgt de rappe racers tijdens het Wereldkampioenschap van 2018. Verschillende coureurs, coaches en technici komen aan het woord om je haarfijn uit te leggen waarom zij dit de mooiste sport ter wereld vinden. En is de eerste rit goed bevallen? Dan kun je meteen doorgassen naar seizoen 2, die inmiddels ook op Netflix staat.


Remember the Titans

Virginia, 1971. In het stadje Alexandra draait alles om highschool football. Als het schoolbestuur gedwongen wordt om een volledig zwarte en een volledig blanke school samen te voegen, trilt de gemeenschap op haar grondvesten. Dat verandert niet als de in Alexandria onbekende jonge zwarte coach Herman Boone wordt aangesteld als hoofdcoach van de T.C. Williams Titans. Met horten en stoten probeert hij samen met de wat oudere Bill Yoast een groep boze, ongeïnteresseerde jongens om te vormen tot een dynamisch winnend team.


Coach Carter

Highschool basketball coach Ken Carter krijgt veel kritiek op zijn manier van coachen. Hij laat zijn hele team een contract tekenen dat eisen stelt aan hun schoolprestaties. Als ze niet aan die eisen voldoen, mogen ze niet spelen, wat Coach Carter de nodige problemen oplevert. Met discipline wil hij zijn team laten winnen, zowel op het veld als in de schoolbanken...


Under an Arctic Sky

Wat gebeurt er als een groep surfers besluit naar IJslands noordkust af te reizen om daar door weer en wind de golven te berijden - niet op een zeilboot, maar op een surfplank? Ingesneeuwde auto's, spekgladde wegen, barre weersomstandigheden, maar ook surfen op de speciaalste plekken ter wereld waar wellicht nooit iemand te water is gegaan. Under an Arctic Sky is spannend, avontuurlijk, euforisch en inspirerend. Een korte documentaire met prachtige beelden. Inclusief het noorderlicht.


Counterpunch

is een prachtige filmdocumentaire over boksen.

Er worden drie bokser gevolgd. Eentje heeft een olympische droom en behoort tot de beste amateurboksers in de USA.

B-Hop is nog een getalenteerde tiener, die alles in zich heeft om een superster te worden. We zien al snel dat onervarenheid, geld en een ego een gevaarlijke combinatie is waarin men snel kan ontsporen. Quillin is de derde bokser, hij is reeds succesvol. Couterpunch is recht voor de raap en toont het boksen in al zijn facetten. De politiek achter de schermen, het gelddeals, de pickfights, een (papieren) record opbouwen en papier kampioenen maken. Ook Mayweather wordt niet gespaard. Money versus eer. Kortom een mooie sportdocumentaire. Elk met zijn eigen verhaal en zijn eigen doel.

Draft Day

Het is de dag van de NFL Draft en Sonny Weaver Jr. (Kevin Costner), manager van de Cleveland Browns, probeert een veelbelovende speler te vergaren die zijn huidige team mogelijk van de ondergang kan redden. Tijdens deze dag, waarbij teams de mogelijkheid krijgen om nieuw talent te contracteren rechtstreeks uit de universiteit, komt Sonny erachter dat hij niet de enige is die dit aankomende talent – de keuze die bovenaan zijn Draft lijst staat – op ’t oog heeft. Naarmate de dag vordert moet Sonny de moeilijke keuze maken welke spelers hij uit zijn huidige team wel hiervoor kwijt wil, en of deze gewilde speler zijn uiteindelijke prijs wel waard is.


Invincible

Invincible is een Amerikaanse biografische sportfilm uit 2006, geregisseerd door Ericson Core. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Vince Papale, die van 1976 tot 1978 speelde bij het American footballteam de Philadelphia Eagles.

In de jaren zeventig is Vince een grote fan van de Philadelphia Eagles die spelen in de American Football League. Als invallende leerkracht en parttime barman doet hij op een open dag van de club mee, waarbij onbekend talent de kans krijgt om te laten zien wat ze kunnen. Deze mogelijkheid zal hij met beide handen toegrijpen om zo prof te kunnen worden.


Free Solo

Het free solo bedwingen van El Capitan is dé ultieme sportprestatie waarbij je je volledig moet overgeven aan je lichaam. Alex is een bedachtzame, grappige en oprechte jonge man die worstelt met zijn passie. Voor hem is het uitdagen van de dood essentieel. Door de rotswanden free solo te beklimmen, zonder touw of enig ander hulpmiddel, bereikt hij een bepaalde focus, een staat van zijn, die voor hem alles is. Voor de mensen dicht bij hem, zoals de vriendin die hij sindskort heeft, betekent het leven in het besef dat hij elk moment kan sterven.


The Express

Het levensverhaal van football speler Ernie Davis (Rob Brown), die als eerste zwarte speler de Heisman Trophy won. Als kleine jongen in Elmira, New York ondervond hij eind jaren '40 al de racistische bejegeningen van leeftijdsgenootjes en wanneer hij jaren later door coach Schwartzwalder naar de universiteit van Syracuse wordt gelokt, is het daar al niet anders. Ernie heeft echter een uitzonderlijk talent waarmee hij zijn team op sleeptouw neemt. Ook in de Zuidelijke Staten, waar hij doorheeft dat hij niet alleen voor zichzelf en zijn team moet spelen, maar voor al zijn lotgenoten.


Rush

In de jaren 70 zijn de charismatische James Hunt (Hemsworth) en zijn briljante tegenstander Niki Lauda (Brühl) elkaars grootste concurrenten in de Formule 1. Hunt is roekeloos, leeft graag in de spotlight en geniet van zijn status als superster. De serieuzere Lauda houdt zich liever wat afzijdig van al die aandacht. Maar beiden leven voor de races, waarin de kleinste fout met de dood kan worden bekocht.

Comments


bottom of page